Hoofdstuk 3
Thema Zingeving
Veel mensen zijn op zoek naar betekenis en positieve beleving. Mensen willen een zinvolle bijdrage leveren aan de (lokale) samenleving en aan het milieu, samen met de gemeenschap.
Er lijkt een trend gaande in alle lagen van de samenleving, waarin het vergroten van het welzijnsgevoel belangrijker wordt dan het verhogen van de koopkracht. In plaats van koopkracht spreekt Barbara Baarsma, econoom, dan ook liever over ‘kanskracht’, ofwel: “de mate waarin je voelt dat je regie hebt over je eigen leven, grip hebt op je toekomst."
Op verschillende plekken in onze samenleving zien we het besef groeien dat welvaart ons niet per se ook meer welzijn oplevert. Ondanks onze welvaart leven mensen in Nederland toch in armoede. Zie ook samenvatting over brede welvaartop cbs.nl (zie bronvermelding 8). Laaggeletterden hebben moeite zich staande te houden, mensen voelen zich eenzaam en hebben het gevoel uitgesloten te worden van onze samenleving. En dat terwijl ieder mens een talent heeft om iets bij te dragen aan de samenleving. Maar soms heeft iemand een extra steun in de rug nodig om dat talent ook in te kunnen zetten.
We kunnen veel bereiken door, zoals Marli Huijer het verwoordde in de Groene Amsterdammer, “solidariteit op te vatten als een praktijk die voortdurende investeringen vereist – en dus niet als een moreel of politiek principe”.

Ons doel als het gaat om zingeving
We willen samen met inwoners bouwen aan de eigen ontwikkeling en ontplooiing ter vergroting van maatschappelijk welzijn.
Concreet:
- Leren met en van inwoners. Vanuit de gedachte dat er kennis en talent zit bij iedereen.
- Activiteiten aanbieden en ontwikkelen aan en samen met inwoners. Zodat zij leren, beleven, zichzelf innerlijk verrijken, en een extra verdieping en ervaring kunnen toevoegen aan hun leven.
Dat bereiken we door:
- Actief op zoek te gaan naar de vragen die leven bij inwoners en samenwerkingspartners, waarop het ABC Huis (mede) een antwoord kan helpen vinden;
- Hierover in gesprek te gaan met inwoners en samenwerkingspartners;
- Te laten zien dat alle onze activiteiten van, voor en dóór stad, wijk of dorp zijn. Dat betekent dat we waar nodig het voortouw nemen (voordoen), dat we het samen doen waar ondersteuning nodig is (samen doen), en dat we faciliteren als gastheer/gastvrouw waar inwoners en samenwerkingspartners het ABC Huis alleen nodig hebben als locatie of podium (zelf doen).
Wat gaan we doen:
- We werken samen met het onderwijs, maatschappelijke organisaties en inwoners. De bedoeling is de activiteiten samen te ontwikkelen;
- We volgen actief de maatschappelijke ontwikkelingen, om onze producten of diensten hier steeds naadloos op te laten aansluiten.
Voor wie gaan we onze activiteiten organiseren:
- We richten ons met name op jeugd van 0-21. Dit omdat de vonk van nieuwsgierigheid en leergierigheid bij deze groep van nature aanwezig is en we die willen aanwakkeren;
- Verder gaat onze aandacht uit naar senioren (65+). Onder deze groep mensen is veel kennis en levenservaring aanwezig die zij vaak willen en kunnen inzetten ten behoeve van een medemens;
- Speciale aandacht is er ook voor senioren die zich niet meer volwaardig onderdeel voelen van de samenleving. Wij willen deze groep graag koppelen aan de hierboven genoemde groep senioren.