Hoofdstuk 4
Thema Digitale transformatie
Digitale transformatie (DT) is zowel een technologische transformatie als een transformatie van de maatschappij en de organisatie als geheel. Een transformatie die gaat over het veranderen van kernprocessen, over mensen én de manier waarop zij werken en leren. Zie ook het artikel Digitale transformatie van organisaties op upstream.nl (zie bronvermelding 9).
Digitaal is inmiddels dominant aan het worden in onze cultuur. Kunstmatige intelligentie is steeds meer aanwezig als een geautomatiseerde filter van informatie. Door schandalen, datalekken en datadiefstal worden mensen zich steeds meer bewust van de waarde van hun data. De democratie staat onder druk en deelname aan het democratisch proces neemt af. Tegelijkertijd worden heel veel democratische processen gedigitaliseerd. Informatie over overheidsregels is alleen nog maar online te vinden.
Daarom wordt het steeds belangrijker om zorg te dragen voor digitaal en technologisch burgerschap. Dat betekent de vaardigheid om de mogelijkheden van digitalisering te begrijpen en de kennis en de weerbaarheid om te kunnen omgaan met de risico’s. Dat is essentieel in deze tijd. Het stelt burgers in staat deel te nemen aan het democratisch debat en de politieke besluitvorming over nieuwe digitale technologie. Ook de rol van sociale media mag hierbij niet vergeten worden.
Ons doel als het gaat om digitale transformatie
Wij willen dat iedereen kan meedoen met en desgewenst ook kan bijdragen aan de digitale samenleving.
De digitale samenleving is voor ons een samenleving waarin de overheid steeds meer digitaal regelt, maar waar ook het sociale leven zich in steeds grotere mate op een digitaal platform afspeelt.
Met ‘iedereen’ bedoelen we alle inwoners van de gemeenten in ons werkgebied. ‘Meedoen’ betekent voor ons dat we mensen in staat stellen om zich zowel de technische als de gedragsmatige digitale vaardigheden eigen te maken, zodat zij zich op een veilige manier kunnen bewegen in een digitale omgeving. Als we praten over ‘bijdragen’, bedoelen we dat we ook mensen die al verder zijn op hun digitale reis blijven stimuleren zodat zij niet alleen meedoen maar ook kunnen bijdragen aan die digitale samenleving. Ook voor deze groep moet het aantrekkelijk blijven om zich aan te sluiten bij onze organisatie.

Concreet:
- Bijdragen aan een grotere bewustwording in het kader van digitale veiligheid en mediawijsheid;
- Aansluiten bij de digitale ontwikkelingen die ons toekomstbestendig maken.
Dat bereiken we door:
- Onze kennis op het gebied van digitale ontwikkelingen op peil te houden en toe te passen in onze dienstverlening waar dat mogelijk of noodzakelijk is;
- Samen te werken met partners die ons kunnen helpen op het gebied van de digitale transformatie.
Wat gaan we doen?
- We gaan het ABC Huis meer inrichten voor hybride dienstverlening. Bij elke activiteit bedenken we hoe we deze het best kunnen aanbieden: Digitaal, fysiek of hybride. We willen dat onze bezoekers, deelnemers, leden en cursisten een vloeiende overgang ervaren tussen fysiek en digitaal. Dit op basis van de uiteenlopende behoeften van de verschillende doelgroepen. We richten onze digitale aanwezigheid zo in dat we dit op een efficiënte en klantvriendelijke manier kunnen organiseren;
- We gaan door met de activiteiten die er al zijn ter vergroting van digitale vaardigheden, zoals bijvoorbeeld digitale overheidspreekuren en mediawijsheidslessen op scholen.
- En we zetten digitale vaardigheden in om onze activiteiten te verrijken. Denk bijvoorbeeld aan gamificatie ter vergroting van de mediawijsheid onder kinderen en de leer- en probeerplekken van digitale middelen als 3D printers en robots.
Voor wie gaan we onze activiteiten organiseren:
- We richten ons met name op jeugd van 0-21 jaar. Dit omdat zij opgroeien in de digitale wereld. Hun 'knoppenkunde’ willen wij verrijken met kennis van de gevaren en risico’s die er ook zijn in het digitaal domein. Maar ook de creatieve mogelijkheden die digitale ontwikkelingen bieden, willen wij samen met deze doelgroep ontdekken;
- Daarnaast gaat onze aandacht uit naar de niet-digivaardigen. Binnen deze doelgroep is er een grote behoefte aan voldoende kennis om zelfstandig mee te (kunnen blijven) doen in de digitale wereld.